EU projekt

Povećanje energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u proizvodnom pogonu Naprijed d.o.o. Sinj


OPIS PROJEKTA

Svrha projekta „Povećanje energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u proizvodnom pogonu Naprijed d.o.o. Sinj“ je smanjenje potrošnje isporučene energije kroz provedbu mjera energetske učinkovitosti i ugradnju fotonaponske elektrane za korištenje energije sunca u proizvodnji električne energije.

Projektom se rješava problem visokih troškova isporučene električne energije za odvijanje proizvodnih procesa, povećava učinkovitost korištenja električne i toplinske energije, unaprjeđuju uvjeti rada u proizvodnom pogonu i povećava zaštita okoliša.

CILJEVI I REZULTATI PROJEKTA

Cilj projekta je provedbom mjera energetske učinkovitosti i korištenjem obnovljivih izvora energije u proizvodnom pogonu smanjiti potrošnju isporučene energije za minimalno 20% u odnosu na isporučenu energiju prije provedbe mjera.

Cilj projekta se realizira kroz sljedeće mjere:

 1. Postavljanje sustava za proizvodnju električne energije iz energije sunca, FN elektrana
 2. Revitalizacija električnih instalacija - učinkoviti sustav rasvjete u skladu s normom HRN EN 12464
 3. Uvođenje učinkovitijih elektromotornih pogona sukladno normi IEC 60034-30.

Provedbom planiranih aktivnosti ostvaruju se sljedeći rezultati:

 • instalirana fotonaponska elektrana za proizvodnju električne energije iz energije sunca ukupne snage 395 kWp
 • Postavljena nova unutarnja rasvjeta i vanjska rasvjeta s LED svjetiljkama
 • instalirana nova četverostrana blanja s 5 motora snage 34,5 kW.

Fotonaponska elektrana s paralelnim spajanjem na distributivnu mrežu se izvodi postavljanjem polikristalnih solarnih modula na krov proizvodnog pogona na lokaciji prijavitelja. Snaga pojedinog modula je 310Wp s minimalnim stupnjem korisnog djelovanja većim od 15%, a ukupna snaga integrirane elektrane je 395 kWp. Uvođenjem elektrane će se osigurati godišnja proizvodnja od 506.519 kWh električne energije, značajno smanjiti udio konvencionalnih goriva u ukupnoj potrošnji energije i reducirati emisija CO2 za 118,94 tona godišnje.

Uvođenje učinkovitijih elektromotornih pogona se provodi zamjenom postojeće četverostrane blanje sa 7 motora ukupne snage 38,5kW energetski učinkovitijim uređajem s 5 motora instalirane snage 34,5kW, čime će se unaprijediti proizvodni procesi u proizvodnji namještaja i ostvariti dodatne uštede električne energije. Proračun ukupne godišnje uštede električne energije iznosi 123.653,93 kWh, a godišnje smanjenje emisije CO2 29,04 tona.

Revitalizacija sustava unutrašnje i vanjske rasvjete obavlja uvođenjem novog sustava rasvjete promjenom izvora svjetlosti na izvore s led tehnologijom. Izbor LED tehnologije omogućit će značajno smanjenje potrošnje energije, dugi vijek trajanja, te smanjenje troškova održavanja rasvjete. Smještaj i količina svjetiljki će zadovoljiti normu za unutarnju rasvjetu HRN EN 12464-1 i normu za vanjsku rasvjetu HRN EN 12464-2. Postavljanjem učinkovitih sustava rasvjete se u proizvodnom pogonu ostvaruje smanjenje potrošnje isporučene energije za potrebe unutarnje i vanjske rasvjete za 103.173,73 kWh i godišnje smanjenje emisije CO2 za 24,23 tone.

Ulaganjem EU sredstava prijavitelj će početi proizvoditi električnu energiju iz energije sunca, kojom će pokriti 59,45% vlastitih potreba, ostvariti uštedu energije od najmanje 1.069.348,66 kWh godišnje i smanjiti emisije CO2 za 186,42720 tona godišnje.

UKUPNA VRIJEDNOST PROJEKTA I IZNOS SUFINANCIRANJA EU

Ukupna vrijednost projekta: 5.923.813,58 HRK
Ukupni prihvatljivi troškovi projekta: 4.739.050,86 HRK
EU sufinanciranje projekta: 3.198.342,70 HRK

RAZDOBLJE PROVEDBE PROJEKTA

Projekt se realizira u razdoblju od 5. srpnja 2018. godine do 5. srpnja 2019. godine.

UKUPNO TRAJANJE PROJEKTA

Realizacija projekta traje dvanaest mjeseci.

KONTAKT OSOBA

Marko Jazidžija, direktor
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript


Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

EU POVEZNICE
Europski strukturni i investicijski fondovi:
www.strukturnifondovi.hr


alt

Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost tvrtke Naprijed d.o.o.EU projekt: Povećanje energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u proizvodnom pogonu Naprijed d.o.o. Sinj (Više)


EU projekt: Suvremena tvornica namještaja – ICT od skice do finalnog proizvoda (Više)

Posebna ponuda

 • AKCIJA
  Kuhinja 310 cm za samo 8990 kn Spavaća soba za samo 7500...
  Više...